Hier in het Westen hebben veel mensen vooroordelen als het gaat om spiritualiteit. Er hangt nog steeds een zweem van vaagheid omheen en de associatie met geitenwollen sokken, linzensoep en ongeschoren oksels. Nu zal ik niet ontkennen dat linzensoep reuze gezond is en geitenwollen sokken heerlijk warm (en die okselharen, ach, ieder zijn ding), maar spiritueel zijn heeft niets te maken met hoe je eruit ziet of wat voor werk je doet. Spiritualiteit heeft te maken met bewuster in het leven staan, je oude patronen loslaten en leven voor een hoger doel dan alleen het verzadigen van je ego.

Iedereen kan spiritueler in het leven staan. Ook als je bij een bank werkt, op hoge hakken loopt of een druk gezinsleven hebt. Hoe je het doet? Door af en toe de stilte op te zoeken in meditatie, door een stap terug te nemen als zich een heftige emotie zich aandient in je hoofd en door altijd vol verwondering, als een kind, naar het leven te kijken. Wat het je oplevert? Ruimte, vrijheid en voldoening in je leven.

Voor BewustZijn Online had ik hier een vrolijk gesprek over met Krishna Prem, leerling van de Indiase meester Osho.

Krishna Prem: “Veel mensen denken dat ze moeten kiezen: of midden in het leven staan en heel veel geld verdienen, of bij God zijn, zonder een cent op zak. Echt succes zit in het woordje ‘en’. Het leven is niet ‘of’, het is ‘en’: eenheid. Ik kan midden in het leven staan én ik kan mediteren. Het is belangrijk je te bevrijden van je conditionering, van je ketens. Je zit gevangen, maar door meditatie kun je uit die gevangenis ontsnappen.”

Lees hier hele interview.

Wil je meedoen met een Playshop van Krishna Prem, waarin je kennismaakt met de meditatietechnieken van Osho? Geef je dan hier op.