In de afgelopen jaren sprak ik met veel verschillende mensen over spiritualiteit, kreeg ik zoveel inspiratie en nieuwe inzichten. Mijn hart stroomt over als ik hoor dat mensen elkaar hierdoor kunnen helpen of steunen, want zelf heb ik dagelijks profijt van mijn yoga-pad  (wat niet wegneemt dat ik heus nog weleens gillend gek word). Voor het blad Hello Gorgeous sprak ik met boeddhist Rochelle Griffin. Zij begeleidt al jaren mensen bij het sterven, maar ook bij het leven. Toen zij zelf bijna stierf door een auto-ongeluk, was meditatie haar redding. Prachtig hoe ze haar eigen herstel verwoordt.

Rochelle: ‘Tijdens mijn eigen revalidatie was ik begonnen met mediteren. In het trappistenklooster in Zundert kwam ik in contact met Broeder Jef (Zenmeester Jef Boeckmans, red.) en ik ging een meditatieweekend bij hem doen. Ik kwam daar met twee benen in het gips, een gebroken arm, een korset rond mijn middel en ik zat in een rolstoel. Toch ben ik op een mediatiekussen gaan zitten en zo zat ik twaalf uur per dag. De eerste dag was een fysieke kwelling. Ik had zoveel pijn. De tweede dag was een emotionele kwelling. Ik kon alleen nog maar huilen en werd daarna heel boos. Maar daarna kwam er opeens wat meer ruimte, alles werd alles lichter. Ik werd zelf lichter. Ik ontdekte dat ik nog wel pijn had, maar het was alsof de pijn in een koffertje zat dat ik vasthield. Voor het eerst voelde ik mij niet meer bedwelmd door de pijn. Op de laatste dag had ik weer zo’n ervaring als na het ongeluk: in de stilte vond ik licht en ik betrad een ruimte die prachtig was. Toen besefte ik dat ik dit wilde blijven doen. ‘

Lees hier het hele interview met Rochelle Griffin.

 

Foto gemaakt door Henri Blommers.